Hoe lang moet mijn podcast duren?
Hoe lang moet mijn podcast duren?

Delen:

Een veelgestelde vraag aan ons is “hoe lang moet mijn podcast duren?” Maar dat is niet belangrijk. Wat wel van essentieel belang is, is de inhoud van je podcast. Dat moet goed zijn. In dit artikel vertellen we er meer over. Maar eerst dan toch even antwoord op de vraag over de ideale tijdsduur van een podcast.

We zien dat veel podcasts ongeveer twintig tot dertig minuten duren. Dat is de gemiddelde tijd dat mensen onderweg zijn van huis naar werk. Of andersom. Het is ook de gemiddeld lengte van een rondje hardlopen of een wandelingetje. En dat zijn momenten waarop mensen graag naar een podcast luisteren.
Daar zou je rekening mee kunnen houden bij het opnemen van je podcast. Maar het hóeft niet.

Het gaat om de inhoud

Veel belangrijker is het dat je podcast inhoudelijk sterk is. Want dan doet de lengte van je podcast er niet meer toe. Als een podcastaflevering niet boeiend is dan is één minuut al te lang. En podcasts die inhoudelijk sterk zijn kunnen gemakkelijk één uur of langer duren zonder dat mensen afhaken. Onthoud: als mensen het interessant vinden blijven ze toch wel luisteren. Dan lopen ze een extra rondje. Of blijven ze wat langer in de auto zitten. Of luisteren ze op een ander moment de rest van de podcast. 

Hoe houd je je podcast-afleveringen dan boeiend?

Dus de echte vraag moet zijn: hoe zorg ik dat mijn podcast inhoudelijk de moeite waard is om te blijven luisteren? Daarvoor is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat je elke aflevering rustig opbouwt. Leidt het onderwerp in. Zorg in elke aflevering van jouw podcast voor een kop, een middenstuk en een staart. En vergeet ook niet om een aantal vaste zaken in elke podcast terug te laten komen. En doe aan het eind van elke podcast een oproep. Of in goed Nederlands een Call To Action. 

Bewaar het overzicht. Voor jezelf. En voor jouw luisteraars.

Leg alles vast in een podcastplan. Want hoe ervaren of onervaren je ook bent er is altijd kans dat je iets vergeet tijdens de opnames. Dat voorkom je met een volledig podcastplan. In ons Podcast Strategie Pakket maken we samen met jou een concreet en uitvoerbaar plan. Jij kunt meteen aan de slag met de uitvoering. Wil je het podcasten liever uitbesteden? Kijk dan eens naar ons Fullservice Podcast Pakket of Fullservice Podcast Pakket Deluxe. Hier vind je alle informatie over de pakketten.

Meld je aan en ontvang ons whitepaper 'Impact maken met een zakelijke podcast'

Je ontvangt regelmatig podcast tips in jouw mailbox. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je altijd weer afmelden. Lees ons Privacy Statement.

Meer
Inspiratie