Burgemeester Evert Weys van de gemeente Hilvarenbeek: “geschiedenis leert ons veel over het heden.”

Podcast met Evert Weys burgemeester van Hilvarenbeek

Burgemeester Evert Weys van de gemeente Hilvarenbeek: “geschiedenis leert ons veel over het heden.”

In een miniserie van drie podcasts zetten we steeds een burgemeester centraal. Voor elk van hen geldt dat het hun eerste termijn ooit is, als burgemeester. En alle drie worden ze kort na hun installatie geconfronteerd met een situatie die niemand voor mogelijk hield door de coronapandemie. Anderhalf jaar nadat de eerste besmetting in Nederland een feit was blikken wij met hen terug op een bizarre tijd. 

In de eerste aflevering zijn we te gast in de burgemeesterswoning van Evert Weys. Hij woont nu anderhalf jaar met zijn gezin in de gemeente Hilvarenbeek waar hij sinds februari 2020 burgemeester is.

Politieke ervaring

Het is zijn eerste burgemeestersfunctie. Maar hij heeft wel al de nodige politieke ervaring opgedaan in de gemeente Bergen op Zoom. “De interesse voor wat er speelt in de maatschappij heb ik van huis uit meegekregen. We spraken daar thuis veel over en ik hield de ontwikkelingen altijd wel bij.” Het is dus niet zo verwonderlijk dat Evert in 2011 gemeenteraadslid wordt voor de lokale partij GBWP in Bergen op Zoom. In 2014 neemt hij ook het fractievoorzitterschap op zich voor die partij. In januari 2019 werd hij wethouder van Economische Zaken, Cultuur en Sport.

Op verkenning

In de podcast vertelt Evert over zijn ambities om burgemeester te worden. En toen was daar die vacature in de gemeente Hilvarenbeek. Hij vertelt hoe hij eerst met zijn vrouw “op verkenning” ging door de gemeente. “Toen dat, ook bij mijn vrouw, goed voelde besloot ik te solliciteren”, zegt Evert. 

De eerste coronabesmetting

Op 5 februari 2020 werd hij geïnstalleerd als burgemeester. “Gelukkig kon dat nog”, vertelt Evert, “een maand later moest alles anders.” In ons gesprek staan we ook stil bij de avond dat minister Bruno Bruins dat bekende briefje in zijn handen gedrukt kreeg tijdens een live uitzending op tv. De eerste besmetting in Nederland was een feit. Wat betekende dat voor Evert? En voor zijn gemeente? En in hoeverre speelde het een rol dat die eerste besmetting ook nog eens dichtbij huis was? Het ging immers om een man uit Loon op Zand die in het ziekenhuis in Tilburg lag.

Overhaaste verhuizing

De gemeente Hilvarenbeek zocht naar een burgemeester die koersvast is. Daar herkende Evert zichzelf in. Maar koersvast of niet, met de intrede van de coronapandemie was wel zeker dat de koers aan alle kanten moest worden gewijzigd. Evert vertelt wat dat voor hem en voor de medewerkers en inwoners van zijn gemeente betekent. Maar het heeft ook gevolgen voor zijn gezin. Door de coronapandemie verhuisden zij eerder naar Hilvarenbeek dan gepland. Dat was, zeker voor zijn jongste zoon, niet gemakkelijk. “Het voelde voor mijn gezin erg overhaast.”

Dorpscoöperaties

Na anderhalf jaar burgemeesterschap is hij trots op zijn gemeente. Wat hem erg aanspreekt zijn de dorpscoöperaties. “Mensen zeggen niet ‘gemeente, we hebben een probleem. Hoe gaan jullie dat oplossen?’ maar ‘wij denken dat we het zo kunnen oplossen, zullen we samenwerken?’ Daar krijg ik als mens en als burgemeester heel veel energie van.” Evert weet inmiddels dat dat ook wel past bij de historie van dit gebied. En dat is een mooi bruggetje naar een grote hobby van Evert: geschiedenis. En dan met name de Eerste Wereldoorlog. “Geschiedenis leert ons ook veel over hoe dingen nu gaan. Er zitten ook veel waarschuwingen in”, zegt hij daarover. 

Beluister de hele podcast hier:

In de andere twee afleveringen van dit drieluik praten we met burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden en burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal

Kitty Joachems

Per toeval ontdekte ik in 1991 hoe leuk het is om radioprogramma's te maken. Het liefst maak ik informatieve radioprogramma's. Nieuws, achtergronden, interviews, reportages. Over welk onderwerp dan ook. Ik doe dat nog steeds. Op vrijwillige basis bij een streekomroep. En toen ontdekte ik de podcast. Fantastisch! Nog fantastischer is het dat ik inmiddels van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Niet alleen door zelf podcast te maken maar vooral door anderen te helpen bij het starten van een podcast of bij het verbeteren van hun podcast. Ik geef presentaties, trainingen, colleges, persoonlijke sessies en ik neem waar nodig (onderdelen van) het podcastproces uit handen. En het allerfantastische (is er een overtreffende trap van fantastisch?) is dat ik dat doe met Paul. De man waarop ik op slag verliefd werd in een radiostudio en met wie ik al meer dan 25 jaar getrouwd ben.