Podcastonderzoek: nu starten is strategisch slim

Podcastonderzoek Markteffect juni 2020

Podcastonderzoek: nu starten is strategisch slim

Als je overweegt om te gaan podcasten dan is dit het juiste moment om dat te doen. Uit podcastonderzoek van Markteffect blijkt dat deze vorm van audiocontent onverminderd populair is. De interesse voor zakelijke podcasts en politieke podcasts neemt toe. Podcasten is dus zowel voor politici als voor ondernemers strategisch gezien een slimme zet als je jouw doelgroep wilt bereiken.

Onderzoeksbureau Markteffect publiceerde in het voorjaar van 2019 de eerste Podcast Monitor en herhaalde dit podcastonderzoek in de tweede helft van dat jaar. Hier lees je meer over het onderzoek van najaar 2019.

Het effect van corona op de podcast luistercijfers

Uit het meest recente podcastonderzoek van juni 2020 blijkt dat op dit moment minder frequent geluisterd wordt naar podcasts. Dat is goed te verklaren door de coronacrisis. Het woon-werkverkeer werd van maart tot en met mei 2020 tot vrijwel helemaal platgelegd en juist die reistijd benutten veel mensen om naar hun favoriete podcast te luisteren. Toch blijkt dat het aantal luisteraars stabiel bleef. 

Ondernemers, gemeenten en politici

De bekendheid van de podcast nam ook in dit voorjaar weer flink toe, zo blijkt uit de cijfers. En dat merken wij ook. Tot een jaar of 2 geleden moesten we keer op keer uitleggen wat een podcast is. Nu vragen ondernemers, gemeenten en politici ons vooral hoe ze podcast kunnen inzetten, welke podcastvorm voor hen het meest geschikt is en welke audiostrategie het beste past bij hun wensen en ideeën.

Zakelijke podcast

De belangrijkste reden om podcasts te luisteren is voor veel respondenten amusement en ontspanning. Muziek, nieuws en politiek zijn en blijven  populaire podcastonderwerpen. Maar hoe zit het dan met de zakelijke podcast? Het onderzoek toont aan dat 80% van de zakelijke luisteraars hoopt vernieuwende inzichten te verkrijgen door naar podcasts te luisteren die aansluiten op hun vakgebied. Ze zijn op zoek naar kennis en input voor hun werk en luisteren aandachtig. Ruim een derde geeft aan dat het luisteren van podcasts de kijk op het vakgebied heeft veranderd

Reclame in je podcast wel of niet doen?

Reclame in een podcast wordt niet als storend ervaren, zo blijkt uit het podcastonderzoek. 58% luistert soms of altijd reclames tijdens een podcast zonder deze over te slaan. Het beste moment voor reclame is aan het begin of aan het eind van de podcast. Verwacht niet dat je door reclame in een podcast meteen heel veel meer producten of diensten verkoopt, dat is meestal niet het geval. Wat je wel ziet is dat meer dan de helft van de luisteraars het merk of product opzoekt.  Als je de podcast inzet om aan je imago, expertstatus en zichtbaarheid te werken dan zit je op het juiste spoor. 

Dit is het moment!

Wil jij zelf gaan podcasten en jouw luisteraars inspireren? Dit is het moment! Volg onze online podcast training waarin we je stap voor stap meenemen in het podcastproces. Lekker praktisch en resultaatgericht. Als je je nu aanmeldt staat jouw eerste podcast binnenkort online. Klik hieronder voor meer informatie ⤵

Eerst even bellen?

Liever eerst met ons sparren over de podcastmogelijkheden voor jou? We gaan graag met je in gesprek. In een gratis telefonische sessie

  • gaan we in op jouw situatie
  • ontdek je welke podcastvorm bij jou past
  • krijg je zicht op de stappen die nodig zijn om jouw podcastplan te realiseren
  • leer je welke eerste stap je kunt zetten om snel resultaat te boeken.

Nieuwsgierig naar het hele onderzoeksrapport van Markteffect? Je vindt het hier.

Kitty Joachems

Per toeval ontdekte ik in 1991 hoe leuk het is om radioprogramma's te maken. Het liefst maak ik informatieve radioprogramma's. Nieuws, achtergronden, interviews, reportages. Over welk onderwerp dan ook. Ik doe dat nog steeds. Op vrijwillige basis bij een streekomroep. En toen ontdekte ik de podcast. Fantastisch! Nog fantastischer is het dat ik inmiddels van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Niet alleen door zelf podcast te maken maar vooral door anderen te helpen bij het starten van een podcast of bij het verbeteren van hun podcast. Ik geef presentaties, trainingen, colleges, persoonlijke sessies en ik neem waar nodig (onderdelen van) het podcastproces uit handen. En het allerfantastische (is er een overtreffende trap van fantastisch?) is dat ik dat doe met Paul. De man waarop ik op slag verliefd werd in een radiostudio en met wie ik al meer dan 25 jaar getrouwd ben.