Waarom zou je als politicus gaan podcasten?

Waarom zou je als politicus gaan podcasten?

De combinatie podcasten en politiek is een hele fijne. Paul en ik gaan er eens even lekker voor zitten en zetten een aantal voordelen voor je op een rijtje. Ben jij actief in de politiek op landelijk, regionaal of lokaal niveau? Dan is deze podcast voor jou zeker interessant om te beluisteren. 

Voordat ik beschrijf wat we in de podcast hebben besproken deel ik eerst een persoonlijke frustratie met je. Ik maak inmiddels al ruim 30 jaar radioprogramma’s. En aangezien ik (bijna) uitsluitend informatieve programma’s heb gemaakt (en nog steeds maak) betekent dat, dat ik al ontelbaar veel mensen heb geïnterviewd. Dus ook veel politici. En al die interviews waren naar mijn zin veel te kort. Want ik had altijd nog zoveel meer te vragen. Wilde zoveel meer weten. Zo, dat is eruit. Tot zover mijn frustratie. 

Lekker de diepte in

En nu is daar de podcast. Wat een verademing. Eens even lekker de diepte in over een onderwerp. Dat is zó fijn. Lekker doorvragen. Even wat langer over iets discussiëren. Filosoferen. En voilà, daar heb jij als politicus meteen al je eerste reden te pakken om te gaan podcasten. In de podcast gaan we daar nog wat meer op in. Want hoe doe je dat dan? Ga je dan in je eentje over een onderwerp zitten kletsen of betrek je daar anderen bij? We doen je wat suggesties aan de hand waar jij mee verder kunt.

Het allergrootste voordeel

Paul slaat de spijker op zijn kop als hij, bijna fluisterend, vertelt wat het allergrootste voordeel is van podcasten als politicus. Het is eigenlijk te simpel voor woorden maar heel veel mensen zien dit nu juist over het hoofd. En daar kun jij enorm je voordeel mee doen. 

Podcasten is niet alleen maar zenden

In de podcast bespreken we ook een aantal andere voordelen van podcasten. Bijvoorbeeld dat het een van de weinige contentvormen is waarbij je zelf volledig de regie hebt. Maar ook hoe je via jouw podcast dichter bij je doelgroep komt. Je kunt de interactie met hen aangaan. Want het lijkt misschien alsof je vanachter je microfoon alleen maar zit te zenden. Je ziet jouw publiek immers niet op het moment dat je de podcast opneemt. En toch kun je de interactie aangaan met jouw luisteraars. Je denkt misschien dat dat heel ingewikkeld is, of heel veel tijd in beslag neemt maar dat is niet zo.

Heb je hulp nodig bij het opstarten van jouw podcast of wil je gewoon even sparren over jouw podcastplannen stuur me dan even een mailtje (kitty@klemtoonmedia.nl), dan maken we een afspraak voor een gratis gesprek. 

Beluister de podcast hieronder of via jouw favoriete podcast app.

Kitty Joachems

Per toeval ontdekte ik in 1991 hoe leuk het is om radioprogramma's te maken. Het liefst maak ik informatieve radioprogramma's. Nieuws, achtergronden, interviews, reportages. Over welk onderwerp dan ook. Ik doe dat nog steeds. Op vrijwillige basis bij een streekomroep. En toen ontdekte ik de podcast. Fantastisch! Nog fantastischer is het dat ik inmiddels van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Niet alleen door zelf podcast te maken maar vooral door anderen te helpen bij het starten van een podcast of bij het verbeteren van hun podcast. Ik geef presentaties, trainingen, colleges, persoonlijke sessies en ik neem waar nodig (onderdelen van) het podcastproces uit handen. En het allerfantastische (is er een overtreffende trap van fantastisch?) is dat ik dat doe met Paul. De man waarop ik op slag verliefd werd in een radiostudio en met wie ik al meer dan 25 jaar getrouwd ben.