zwart wit close-up afbeelding van een podcastmicrofoon en de tekst zeven veelgemaakte podcastfouten (en hoe je ze vermijdt)

Delen:

Zeven veelgemaakte podcastfouten (en hoe je ze vermijdt)

Een podcast maken is leuk, maar een goede podcast maken is een uitdaging. Veel podcasters lopen tegen dezelfde problemen aan. In dit artikel ontdek je zeven veelgemaakte podcastfouten en hoe je ze voorkomt. Zo maak je een podcast die je luisteraars niet willen missen.

Podcastfout 1: gebrek aan planning

Een podcast zonder plan voelt chaotisch aan. Bedenk vooraf wat je wil bereiken. Wie is je doelgroep? Welke onderwerpen spreken hen aan? Een duidelijke strategie helpt je om je verhaal helder en boeiend te houden.

Tip: schrijf een podcastplan en leg daarin je doelen en je strategie vast.

Handig: ons template en werkboek waarmee je snel en gemakkelijk jouw eigen podcastplan maakt

Podcastfout 2: slechte geluidskwaliteit

Luisteraars haken snel af bij slechte audio. Achtergrondgeluiden, echo of een goedkope microfoon maken het lastig om je boodschap over te brengen.

Tip: investeer in een goede microfoon en zorg voor een stille opnamelocatie.

Podcastfout 3: je podcast niet promoten

Je hebt uren gewerkt aan een aflevering, maar niemand luistert. Zonder promotie blijft je podcast onopgemerkt.

Tip: deel je afleveringen op social media en voeg ze toe aan je website. Maak korte fragmenten of quotes om je publiek nieuwsgierig te maken..

Podcastfout 4: niet luisteren naar je luisteraars

Je podcast draait niet alleen om jou, maar ook om je publiek. Luister naar hun feedback. Wat vinden ze goed? Wat kan beter?

Tip: vraag om reacties via social media, bijvoorbeeld in de vorm van een poll. Bedank je luisteraars en verwerk hun suggesties.

Podcastfout 5: te weinig structuur

Een onsamenhangende podcast is lastig te volgen. Luisteraars weten niet waar het heen gaat en haken af.

Tip: schrijf een script voor elke aflevering. Je hoeft niet alles woord voor woord uit te schrijven maar een overzicht van de hoofdpunten geeft al veel houvast. Gebruik een vaste opbouw, zoals een introductie, hoofdonderwerp en afsluiting. Dit maakt het overzichtelijk.

Handig: ons template mét uitleg waarmee je een overzichtelijk podcastscript schrijft

Podcastfout 6: te veel vakjargon

Te veel vaktermen kunnen je luisteraars afschrikken, zeker als ze geen expert zijn.

Tip: leg termen uit of gebruik eenvoudige taal. Houd het toegankelijk, zeker als je een breed publiek wilt bereiken.

Podcastfout 7: geen consistentie

Onregelmatige uploads maken het lastig om een vaste groep luisteraars op te bouwen. Consistentie zorgt voor vertrouwen en herkenning.

Tip: kies een vast schema, bijvoorbeeld elke week of om de twee weken op dezelfde dag. Neem vooraf een aantal afleveringen op en plan die in voor publicatie zodat je op schema blijft.

Bonusfout: je bent (nog) niet aangemeld voor onze masterclass 🙂

In onze gratis online masterclass leer je:

  • Waarom podcasten de perfecte tool is voor het opbouwen van autoriteit
  • Hoe je met één podcast meerdere doelen bereikt
  • Hoe je met storytelling en consistentie een blijvende impact maakt op je publiek
  • De essentiële stappen voor het starten van een succesvolle podcast

Heb je geen tijd of weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem. Met onze training start jouw podcast met zelfvertrouwen zet je in één dag een stevige basis neer. Zo kun je daarna met weinig tijd veel impact maken. Hier vind je meer informatie over de training.

Wil je niet alles zelf doen? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Met ons Fullservice Podcast Pakket nemen wij alles uit handen wat jij niet wil of kan doen. Zo kun jij je focussen op wat je leuk vindt, terwijl je toch profiteert van alle voordelen van een podcast.

Meld je aan en ontvang ons whitepaper 'Impact maken met een zakelijke podcast'

Je ontvangt regelmatig podcast tips in jouw mailbox. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je altijd weer afmelden. Lees ons Privacy Statement.

Meer
Inspiratie