Delen:

Hoe lang moet een podcastaflevering duren?

Vrijwel dagelijks vraagt iemand ons wat de ideale lengte is van een podcastaflevering. Maar eigenlijk is de duur niet het belangrijkste aspect. Wat werkelijk cruciaal is, is de inhoud van je podcast. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van podcasting en benadrukken we waarom de kwaliteit van je content voorop moet staan.

Een paar jaar geleden zagen we dat de meeste podcastafleveringen tussen de twintig en dertig minuten duurden. Dat kwam overeen met de gemiddelde reistijd van huis naar werk en andersom. Het was ook de perfecte lengte voor een hardlooprondje of een ontspannen wandeling. Op deze momenten luisteren mensen graag naar podcasts.

Loyale luisteraars

Later werden de afleveringen langer. Podcastmakers ontdekten dat luisteraars trouw zijn en op zoek zijn naar verdieping. Ze hebben er geen moeite mee om een aflevering van drie kwartier tot een uur, of zelfs langer, te beluisteren. Als de inhoud goed is, blijven luisteraars geboeid, zelfs als de aflevering langer is dan hun reis of activiteit.

Inhoud is bepalend

En zo komen we tot de kern: de inhoud. Als elke aflevering inhoudelijk sterk is, doet de lengte er niet meer toe. Een saaie aflevering kan al te lang zijn, zelfs als deze maar één minuut duurt. Aan de andere kant kunnen afleveringen van een uur of langer gemakkelijk worden geconsumeerd als de inhoud interessant is. Onthoud dit: als mensen het interessant vinden, luisteren ze toch wel. Ze maken een extra rondje, blijven wat langer in de auto zitten of luisteren op een ander moment verder. Het draait allemaal om de inhoud.

Hoe blijf je boeiend?

De echte vraag moet dus zijn: hoe maak ik elke aflevering de moeite waard om te blijven luisteren? Een goede voorbereiding is essentieel. Bouw elke aflevering zorgvuldig op en werk met een vast podcastformat om structuur te bieden voor zowel jezelf als je luisteraars.

Bewaar het overzicht

Leg alles vast in een podcastplan zodat je niets over het hoofd ziet tijdens de uitvoering en efficiënt kunt werken. Wij staan klaar om je te helpen. Met ons Podcast Strategie Pakket creëren we samen met jou een concreet en uitvoerbaar plan, zodat jij direct aan de slag kunt. Als je het podcasten liever uitbesteedt, bekijk dan ons Fullservice Podcast Pakket. We bieden ook een uitgebreid trainingsprogramma waarin we al onze kennis en ervaring met jou delen zodat jij jouw podcastluisteraars van begin tot eind weet te boeien. Alle informatie over hoe we kunnen samenwerken vind je hier.

Of boek hier een vrijblijvend gesprek waarin we jou onze beste podcasttips en -adviezen geven.

Meld je aan en ontvang ons whitepaper 'Impact maken met een zakelijke podcast'

Je ontvangt regelmatig podcast tips in jouw mailbox. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je altijd weer afmelden. Lees ons Privacy Statement.

Meer
Inspiratie