Podcast maken: dit is wat je moet weten.

Podcast maken: dit is wat je moet weten.

Een podcast maken is niet moeilijk of tijdrovend. Je hoeft er niet heel technisch voor te zijn en je hoeft ook niet te beginnen met het investeren in dure apparatuur. Wat wel helpt is je goed inlezen en wat zaken op een rijtje zetten voordat je daadwerkelijk begint met het opnemen van de podcast. In dit artikel vertellen we jou wat je moet weten over het maken van een succesvolle podcast.

Het is een veelgestelde vraag “hoe maak ik een podcast?”, “waar moet ik rekening mee houden” “waar begin ik”. We leggen het je in dit artikel stap voor stap uit.

 • Podcast laten maken
 • Zelf podcast maken
 • Podcast opnemen
 • Podcast online
 • Tips om zelf podcast te maken

Podcast laten maken

Jouw podcastavontuur begint bij de vraag of je zelf gaat podcasten of dat je het uitbesteedt. Ook als je kiest voor het uitbesteden van je podcast zijn er zaken waar je tevoren goed over na moet denken. Aan wie besteed je de podcast uit, welke onderdelen van het podcastproces kun of wil je zelf doen, wat verwacht je van het podcastbureau en wat wil je met je podcast bereiken? Als je er voor kiest om ons in te schakelen dan beginnen we met een uitgebreid gesprek. We willen alles van je weten om er voor te zorgen dat de podcast precies wordt wat jij ervan verwacht. We laten niets aan het toeval over. Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan of wil je onderzoeken of je jouw podcast door ons wil laten maken maak dan een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek.

Zelf podcast maken

Als je besluit om zelf jouw eigen podcast te maken dan is het goed om je te realiseren dat elke succesvolle podcast begint met het vastleggen van de audiostrategie. Bedenk voor wie  je de podcast maakt en leg vast wat  het doel is van je podcast. Wil je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid of wil je expertstatus opbouwen? Wil je je netwerk uitbreiden of je imago versterken? Ook praktische zaken als gespreksonderwerpen, gasten, muziek en vormgeving horen in de audiostrategie.

Zelf een podcast maken begint dus met een goede voorbereiding.

Heb je hulp nodig bij het vastleggen van je audiostrategie? In onze VIP-dag leggen we samen met jou jouw audio-strategie vast. Jij weet zeker dat je niets over het hoofd ziet en wij zorgen ervoor dat je met een kraakheldere audiostrategie begint aan jouw podcastavontuur.

Podcast opnemen

Als alle voorbereidende werkzaamheden zijn gedaan begin je met het opnemen. Laat je goed adviseren door een expert als het gaat om het aanschaffen van podcastapparatuur. Welke apparatuur voor jou geschikt is, is erg afhankelijk van de podcastvorm die je kiest. Als jij in de podcast als enige aan het woord komt kan een USB-microfoon die je op je laptop aansluit al volstaan. Als je meer mobiel wilt zijn kan een dictafoon uitkomst bieden. Als je met meer mensen opneemt heb je een uitgebreidere set nodig. Wil je eerst uitproberen of podcasten echt wat voor je is dan wil je nog niets aanschaffen en is huren van apparatuur een uitkomst.

Podcast online

Hoe zet je je podcast online? Daarvoor kies je als eerste een goede podcasthost. Wij adviseren Springcast hèt podcast platform met Nederlandstalige ondersteuning. Via Springcast post je je podcast gemakkelijk en snel op de grote podcast platforms. Voorzie elke podcast aflevering van een goede omschrijving waarmee je luisteraars nieuwsgierig maakt en bedenk een pakkende titel voor je podcast. Vergeet ook niet om de podcast vervolgens te embedden op je eigen website en te delen via jouw social media kanalen. Ook offline kun je de podcast promoten door een QR-code te gebruiken. Zo maak je je podcast direct toegankelijk voor iedereen die het wil horen.

Tips om zelf podcast te maken

Tot slot nog wat tips.

 • kies altijd voor rechtenvrije muziek. Het beste is om een uniek muziekstuk te laten componeren. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Bovendien kun je muziek die speciaal voor jou gecomponeerd is ook inzetten in video’s, als wachtmuziekje in de telefooncentrale en in alle andere audio-uitingen. Zo maakt de muziek jouw huisstijl compleet
 • het monteren van je podcast is niet moeilijk als je een goed softwareprogramma gebruikt. Wij hebben goede ervaring met Audacity. Het is een gratis programma met veel mogelijkheden. Leer snel en gemakkelijk de basis in deze korte online training.
 • maak je tijdens de opnames en verspreking of ben je even de draad kwijt? Je hoeft niet opnieuw te beginnen. Laat even een lange stilte vallen, denk na over wat je wil zeggen en begin vervolgens opnieuw. Om het jezelf gemakkelijk te maken in de montage kun je voordat je opnieuw begint te praten even in je handen klappen. De uitschieter in het geluid zie je op je beeldscherm in het montageprogramma, zo weet je waar je de podcast weer op kunt pakken.
 • wees lief voor de oren van jouw luisteraars. Haal pieken in het volume weg. Die pieken ontstaan bijvoorbeeld omdat de muziek harder is opgenomen dan de stemmen of omdat de ene persoon nou eenmaal harder praat dan de ander. Je kunt het volume van de hele podcast naar hetzelfde niveau brengen in de nabewerking.
 • onze beste tip: maak altijd een backup van de opnames. Je zult niet de eerste zijn die de audio-opnames kwijt raakt. Bewaar een back-up op een andere computer, harde schijf of in Stack en bewaar deze in ieder geval tot de podcast online staat.
 • en dan nog een bonustip. Ook al doe je het zelf je hoeft niet alles zelf te doen als je snapt wat ik bedoel. Heb je inspiratie nodig? Plan hier een vrijblijvend telefoongesprek met ons in. Vind je dat een goed begin het halve werk is? Boek dan vandaag nog jouw VIP-dag. Hier lees je er meer over. Of volg onze online training Podcast maken waarin we je stap voor stap meenemen door het hele podcastproces. Praktische uitleg die je snel en gemakkelijk direct in de praktijk brengt.  Van strategie tot montage en van presenteren tot promoten.