Is podcasten moeilijk (het antwoord is nee)

Delen:

Is podcasten moeilijk? (Het antwoord is nee!)

Voor veel mensen is het iets wat ze ooit nog willen doen. Zelf podcasten. Maar ze schuiven het steeds voor zich uit. Ze vragen zich af: is podcasten moeilijk? Moet je er technisch voor zijn? Is het alleen voor ervaren sprekers? Wij zetten de bezwaren en fabels die wij het meest horen voor je op een rijtje. En we leggen meteen uit hoe het wel zit. Zodat jij zonder zorgen kunt starten met podcasten. Want we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: podcasten is ontzettend leuk en levert je ook nog eens heel veel op! 

Podcasten is heel erg duur

Gelukkig is dat een misverstand. Veel mensen denken dat ze heel veel apparatuur moeten aanschaffen om een podcast te kunnen maken. Maar dat is niet zo. Met alleen je stem en je smartphone kun je al podcasten. Elke smartphone heeft een spraakopname-app waarmee je direct kunt opnemen. Helemaal gratis. Maak je geen zorgen over de geluidskwaliteit van zo’n opname. Die is goed genoeg om te kunnen publiceren.

Je moet er technisch voor zijn

Nee, hoor! Als je op ‘Rec‘ kunt klikken en op ‘Stop‘ dan kun je een podcast opnemen. Zo simpel is het. Je hoeft dus écht geen technisch wonder te zijn om te kunnen podcasten. 

Ik heb niks te vertellen

Ook dat is niet waar. Na 30 (!) jaar ontelbare interviews te hebben afgenomen voor radio, tv en podcasts weten wij dat iedereen een verhaal te vertellen heeft. Ook jij! Tijdens een strategiesessie komt dit onderwerp ook ter sprake. Als iemand dan zegt dat hij of zij niks te vertellen heeft stellen we drie simpele vragen. En met de antwoorden komen er verhalen los. Altijd! Genoeg om minstens zes podcasts mee te vullen.

Podcasten is voor ervaren sprekers

Zeker niet. Iedereen kan kennis delen. Ook als je niet regelmatig grote groepen toespreekt. Sterker nog: je bereikt het beste resultaat als je één persoon in gedachten houdt waar je tegen praat. En tegen één iemand praten kunnen we allemaal. En realiseer je dat je geen monoloog hóeft te houden als je dat niet wilt. Tijdens je podcast kun je een andere expert interviewen, met iemand in discussie gaan of van gedachten wisselen met een collega. Dat is minstens zo interessant en voelt voor jou misschien net even wat veiliger.

Podcasten kost veel tijd

Absoluut niet. Een podcast kun je overal en altijd opnemen. Op het moment dat je een idee hebt pak je je smartphone en spreek je het in. Met sommige apps kun je het daarna zelfs meteen publiceren. In het snelste geval heb je binnen een half uurtje een podcast van 20 minuten online staan. We snappen dat je dat in het begin misschien nog een beetje eng vindt en dat je het eerst nog even zelf wil beluisteren voordat je het online zet. En als je gasten ontvangt moet je dat natuurlijk eerst regelen en voorbereiden. Maar dan nog is het een snelle manier om content maken en verspreiden.

Je moet al een publiek hebben opgebouwd

Het is een hardnekkig misverstand dat je via bijvoorbeeld YouTube of een blog al een groot publiek moet hebben opgebouwd om een podcast te kunnen lanceren. Het is juist andersom. Een podcast is een fantastisch middel om een publiek op te bouwen. Door op de juiste kanalen te publiceren en de podcast slim te promoten vergroot je je bereik en breidt jouw netwerk snel uit. 

Start nu jouw eigen podcast

Begint het al een beetje te kriebelen als je dit allemaal leest? Wil je zelf gaan podcasten? In ons whitepaper geven we je handige, concrete tips waarmee je direct zelf jouw eigen podcast kunt starten. Download jouw exemplaar hieronder.

Meld je aan en ontvang ons whitepaper 'Impact maken met een zakelijke podcast'

Je ontvangt regelmatig podcast tips in jouw mailbox. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je altijd weer afmelden. Lees ons Privacy Statement.

Meer
Inspiratie