Wat is een podcast?

Delen:

Wat is een podcast?

Een podcast is audiocontent. Het is een geluidsbestand wat op elk gewenst moment beluisterd kan worden. Het is Audio On Demand. Veel podcasts zijn te beluisteren via een podcast platform, zoals SoundCloud, Apple Podcast en via Spotify.

Wat is podcasten?

Podcasten is voor ons een manier om ons netwerk uit te breiden, dichter bij onze doelgroep te komen, kennis te delen en onze eigen kennis te verrijken. Een podcast is puur, intiem. Stel je voor: jouw boodschap op de hoofdtelefoon/oortjes van jouw luisteraar. Die luisteraar sluit zich af van de wereld om naar jou te luisteren. Door podcast in te zetten bereik je jouw publiek direct, zonder tussenkomst van anderen die invloed hebben op jouw verhaal. 

Je luistert een podcast wanneer het jou uitkomt

Podcasts beluister je gemakkelijk via de smartphone, desktop, laptop, iPod, tablet. You name it. Het fijne is dat je het bestand kunt downloaden. Je luistert een podcast op het moment dat het jou uitkomt. Tijdens het koken, gedurende een (lange) autorit, de avondwandeling met de hond of het wegwerken van een stapel strijkwerk. 

Wat valt er dan te beluisteren?

Podcasts kunnen bestaan uit interviews, reportages, discussies, debatten, presentaties, hoorspelen, recensies, reviews en alle mogelijke combinaties daarvan. Een groot pluspunt is dat jij als maker jouw podcastafleveringen kunt voorzien van zoekwoorden (tags) zodat onderwerpen goed vindbaar zijn.

Een podcast als lesmateriaal

Audiocontent is bij uitstek geschikt om in te zetten als aanvulling op jouw lesmateriaal. Bijvoorbeeld door voorbereidende cases op te nemen of een beschouwende samenvatting in te spreken. Geef jouw leerlingen de mogelijkheid om nog een keer rustig te luisteren naar de uitleg van de docent of geef een toelichting op het huiswerk. 

Wat heb je nodig om te podcasten?

  • Hostingplatform

Je hebt een account nodig bij een hostingplatform. Daar publiceer je jouw podcast. Wij werken hiervoor samen met Springcast. Een Nederlandse host waar je jouw podcastafleveringen kunt onderbrengen. Vanuit Springcast plaats je elke aflevering snel en gemakkelijk op alle podcast apps. Van Spotify tot Apple Podcast en van Google Podcast tot Overcast. Hier vind je meer informatie over Springcast. Gebruik onze couponcode klemtoon. Dan krijg je naast de standaard gratis maand van ons nóg een extra maand gratis toegang.

  • Opname-apparatuur

Opname-apparatuur: wat je precies nodig hebt is afhankelijk van het soort podcast dat je wil gaan maken. Soms kan een simpel opname-apparaatje of je smartphone al voldoende zijn. Vertel ons jouw podcastplannen en ontdek wat je nodig hebt om succesvol te kunnen gaan podcasten. Neem contact met ons op!

Meld je aan en ontvang ons whitepaper 'Impact maken met een zakelijke podcast'

Je ontvangt regelmatig podcast tips in jouw mailbox. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je altijd weer afmelden. Lees ons Privacy Statement.

Meer
Inspiratie