Je hebt geen technische kennis of dure apparatuur nodig. Maar wat heb je dan wel nodig om een podcast op te nemen

Delen:

Podcast opnemen? Hier moet je op letten

Een podcast opnemen is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Je hoeft niet meteen dure apparatuur aan te schaffen en je hoeft geen technische kennis te hebben. Maar wat heb je dan wel nodig? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

Om een podcast op te nemen heb je in principe alleen je stem en je smartphone nodig. Een podcast opnemen met je Iphone gaat heel gemakkelijk met Dictafoon. Deze app staat er standaard op. Ook Android biedt standaard opname-apps die eenvoudig te bedienen zijn. Download je liever een andere opname-app dan kan dat natuurlijk ook. Laat (dure) podcast apparatuur nog even achterwege. Als je meer en vaker gaat podcasten kun je altijd nog advies inwinnen over welke apparatuur voor jouw situatie het meest geschikt is.

Podcast opnemen: apparatuur

Wil je het podcasten toch graag wat professioneler aanpakken dan kun je een microfoon op je telefoon aansluiten en daarmee op je mobiel opnemen. Of je schaft een opname-apparaatje aan. Door dit apparaatje na de opnames aan je laptop aan te sluiten zet je de opgenomen data over naar je computer. Daarna kun je, als je dat wilt, de opnames nog bewerken.
Wil je een podcast opnemen met drie of meer mensen dan is het voor het eindresultaat mooier als ieder een eigen microfoon heeft. Er zijn podcastsests te koop die daarin voorzien.

Voordat je je podcast gaat opnemen

Sommige achtergrondgeluiden zijn hinderlijk in een podcast. Een tikkende klok, draaiende vaatwasser of ruisende airconditioning kun je dus beter even uitzetten. Vergeet ook niet om je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Goed om te weten: je kunt via de opname-app gewoon opnemen als je telefoon op vliegtuigstand staat. Neem je podcast ook liever niet buiten op. Als de wind in je microfoon blaast zijn de opnames niet of nauwelijks te verstaan.

Ben je klaar om te podcasten?

Je bent bijna zover om te gaan opnemen. Maar voordat het zover is doe je nog een laatste check. Is alle apparatuur die je nodig hebt opgebouwd en aangesloten! Mooi. Dan is dit het moment om nog even te testen of alles werkt. Heb je de inhoud van de podcast voorbereid en ligt er een briefje klaar met daarop wat steekwoorden? Staat er een glaasje water klaar? Doe nog even wat ademhalingsoefeningen, schraap je keel en vergeet de opnameknop niet in te drukken. Tel in je hoofd tot 3 en …… START!

Mogen wij jou begeleiden tijdens jouw podcastavontuur? Wij hebben meer dan 30(!) jaar ervaring in het produceren van succesvolle audiocontent. Met onze hulp weet je zeker dat je geen stappen overslaat en dat jouw podcast bijdraagt aan het behalen van jouw doelen.

Klik hier om een vrijblijvend gesprek in te plannen

Meld je aan en ontvang ons whitepaper 'Impact maken met een zakelijke podcast'

Je ontvangt regelmatig podcast tips in jouw mailbox. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je altijd weer afmelden. Lees ons Privacy Statement.

Meer
Inspiratie