Podcast maken? Dit is wat je moet weten!

Delen:

Podcast maken: dit is wat je moet weten

Een podcast maken is niet moeilijk of tijdrovend. Je hoeft er niet heel technisch voor te zijn en je hoeft ook niet te investeren in dure apparatuur. Wat wel helpt is je goed inlezen en wat zaken op een rijtje zetten voordat je daadwerkelijk begint met het opnemen van de podcast. In dit artikel vertellen we jou wat je moet weten over het maken van een succesvolle podcast.

Het is een veelgestelde vraag “hoe maak ik een podcast?”, “waar moet ik rekening mee houden” “waar begin ik”. We leggen het je in dit artikel stap voor stap uit.

  • Podcast laten maken
  • Zelf podcast maken
  • Podcast opnemen
  • Podcast online
  • Tips om zelf podcast te maken

Podcast laten maken

Jouw podcastavontuur begint bij de vraag of je zelf gaat podcasten of dat je het uitbesteedt. Ook als je kiest voor het uitbesteden van je podcast zijn er zaken waar je tevoren goed over na moet denken.

  • aan wie besteed je de podcast uit;
  • welke onderdelen van het podcastproces kun of wil je zelf doen;
  • wat verwacht je van het podcastbureau;
  • wat wil je met je podcast bereiken?

Als je er voor kiest om ons in te schakelen dan beginnen we met een uitgebreide sessie. We willen alles van je weten zodat de podcast precies wordt wat jij ervan verwacht. We laten niets aan het toeval over. Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan of wil je onderzoeken of je jouw podcast door ons wil laten maken, maak dan hier een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek

Zelf podcast maken

Als je besluit om zelf jouw eigen podcast te maken dan is het goed om je te realiseren dat elke succesvolle podcast begint met het vastleggen van de audiostrategie. Bedenk voor wie  je de podcast maakt en leg vast wat het doel is van je podcast. Wil je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid of wil je expertstatus opbouwen? Wil je je netwerk uitbreiden of je imago versterken? Ook praktische zaken als gespreksonderwerpen, gasten, muziek en vormgeving horen in de audiostrategie.

Zelf een podcast maken begint dus met een goede voorbereiding.

Heb je hulp nodig bij het vastleggen van je audiostrategie? In ons Podcast Strategie Pakket leggen we samen met jou een kraakheldere strategie vast. Jij weet zeker dat je niets over het hoofd ziet en wij zorgen ervoor dat je met een volledig podcastplan begint aan jouw podcastavontuur.

Podcast opnemen

Als alle voorbereidende werkzaamheden zijn gedaan begin je met het opnemen. Laat je goed adviseren door een expert als het gaat om het aanschaffen van podcastapparatuur. Welke apparatuur voor jou geschikt is, is erg afhankelijk van de podcastvorm die je kiest. Als jij in de podcast als enige aan het woord komt kan een USB-microfoon die je op je laptop aansluit al volstaan. Wil je meer mobiel zijn, dan kan een dictafoon uitkomst bieden. Om met meer mensen op te nemen, heb je een uitgebreidere set nodig.

Publiceer je podcast

Hoe zet je je podcast online? Daarvoor kies je als eerste een goede podcasthost. Wij adviseren Springcast hèt podcast platform met Nederlandstalige ondersteuning. Via Springcast post je je podcast gemakkelijk en snel op de grote podcast platforms. Voorzie elke podcast aflevering van een goede omschrijving waarmee je luisteraars nieuwsgierig maakt en bedenk een pakkende titel voor je podcast. Vergeet ook niet om de podcast vervolgens te embedden op je eigen website en te delen via jouw social media kanalen. Ook offline kun je de podcast promoten door een QR-code te gebruiken. Zo maak je je podcast direct toegankelijk voor iedereen die het wil horen.

Tips om zelf podcast te maken

Tot slot nog wat tips.

  • kies altijd voor rechtenvrije muziek. Het beste is om een uniek muziekstuk te laten componeren. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Bovendien kun je muziek die speciaal voor jou gecomponeerd is ook inzetten in video’s, als wachtmuziekje in de telefooncentrale en in alle andere audio-uitingen. Zo maakt de muziek jouw huisstijl compleet
  • het monteren van je podcast is niet moeilijk als je een goed softwareprogramma gebruikt. Wij hebben goede ervaring met Audacity. Het is een gratis programma met veel mogelijkheden.
  • maak je tijdens de opnames en verspreking of ben je even de draad kwijt? Je hoeft niet opnieuw te beginnen. Laat even een lange stilte vallen, denk na over wat je wil zeggen en begin vervolgens opnieuw. Om het jezelf gemakkelijk te maken in de montage kun je voordat je opnieuw begint te praten even in je handen klappen. De uitschieter in het geluid zie je op je beeldscherm in het montageprogramma, zo weet je waar je de podcast weer op kunt pakken.
  • wees lief voor de oren van jouw luisteraars. Haal pieken in het volume weg. Die pieken ontstaan bijvoorbeeld omdat de muziek harder is opgenomen dan de stemmen of omdat de ene persoon nou eenmaal harder praat dan de ander. Je kunt het volume van de hele podcast naar hetzelfde niveau brengen in de nabewerking.
  • onze beste tip: maak altijd een backup van de opnames. Je zult niet de eerste zijn die de audio-opnames kwijt raakt. Bewaar een back-up op een andere computer, harde schijf of in Stack en bewaar deze in ieder geval tot de podcast online staat.
  • en dan nog een bonustip. Ook al doe je het zelf je hoeft niet alles zelf te doen. Heb je inspiratie nodig? Wil je graag dat wij je professioneel op weg helpen? Of liever toch het procees geheel of gedeeltelijk uitbesteden? Plan hier een vrijblijvend telefoongesprek met ons in.
Meld je aan en ontvang ons whitepaper 'Impact maken met een zakelijke podcast'

Je ontvangt regelmatig podcast tips in jouw mailbox. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je altijd weer afmelden. Lees ons Privacy Statement.

Meer
Inspiratie