Wat is een podcast?

Wat is een podcast?

De vraag die het meest aan ons gesteld wordt is zonder twijfel “wat is een podcast”.  Kort gezegd: het is audio on demand. In dit artikel leggen we je uit wat een podcast precies is en waarom het de moeite waard is om zelf te starten met podcasten.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: voor ons is podcasten een manier om ons netwerk uit te breiden, dichter bij onze doelgroep te komen, kennis te delen en onze eigen kennis te verrijken. En dat gunnen we jou ook. Want wij zijn ervan overtuigd dat iedereen kan podcasten en dat iedereen er voordeel uit kan halen.

Podcast definitie

Een podcast is een soort radioprogramma op het internet. Het is een geluidsbestand wat op elk gewenst moment beluisterd kan worden. Het is Audio On Demand. De betekenis van het woord podcast is vrij vertaald het uitzenden van audio. Die audio kan vanalles zijn. Het hoeft zeker niet, zoals sommigen denken, een eerder uitgezonden radioprogramma te zijn. Jouw interview met een kennisexpert is een podcast. De blog die eerder op je website verscheen en die je hebt ingesproken is een podcast. En ook de monoloog waarin jij jouw kennis deelt is ….. Juist!

Waarom podcasten?

Podcasten is een hele krachtige content vorm. Onderzoek heeft aangetoond dat wat je vertelt in een podcast beter blijft hangen bij je publiek dan wat je vertelt in een blog of video. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat iemand zich helemaal afsluit van de buitenwereld door een koptelefoon op te zetten of oortjes in te doen en vervolgens naar jouw podcast gaat luisteren. Bovendien luistert 85% van de luisteraars een podcast helemaal af. Maar er zijn meer redenen waarom wij vinden dat iedereen “aan de podcast” moet.

Podcast is snel

Een podcast maken gaat een stuk sneller dan het opnemen van een video. Als je een video op gaat nemen moet je letten op de achtergrond, het licht, je kleding, je haar, je make-up. Er mogen geen andere mensen door het beeld lopen en het geluid moet goed opgenomen worden. Bij het opnemen van een podcast heb je daar allemaal geen omkijken naar, behalve natuurlijk het geluid :-). Dat is logisch.

Podcast is makkelijk

Ben je niet zo’n schrijver? Vecht je altijd met -d’s en -t’s en maak je gemakkelijk type- en spelfouten? Dan is podcasten een verademing. Voor veel mensen geldt dat ze hun verhaal prima kunnen overbrengen in een gesprek maar dat ze dichtklappen zodra ze het op papier moeten zetten. Spreek je verhaal in en maak er een podcast van. Bijkomend voordeel is dat mensen meteen horen hoe je klinkt en zich daardoor gemakkelijker verbonden voelen met jou. Ze hebben al snel het gevoel dat ze je kennen omdat het authentiek is.

Podcast luisteren

Jouw podcast is voor luisteraars gemakkelijk te vinden en gratis te beluisteren op het moment dat het hen uitkomt. Ze kunnen de podcast downloaden om later te luisteren of deze direct in de podcastapp beluisteren. En het maakt dan niet uit of dat via Spotify is tijdens het wegwerken van een stapel strijkwerk of via Apple Podcast als ze op de fiets zitten om maar eens wat voorbeelden te noemen. Meer over podcast luisteren lees je hier.

Podcast maken

Je hoeft, zeker als je net begint, niet meteen allerlei dure apparatuur aan te schaffen om te kunnen podcasten. En je hoeft ook geen technisch wonder te zijn. Ga eerst maar eens aan de slag met een spraakopname-app op je smartphone en je stem. Daarmee kom je al een heel eind en ontdek je of podcasten iets voor je is. Om je podcast te kunnen publiceren heb je een account nodig bij een host als SoundCloud of Anchor. 

Wil je zelf gaan podcasten en kun je wel wat inspirerende tips gebruiken? Vraag ons gratis eboek aan!