Wat is een podcast?

wat is een podcast?

Wat is een podcast?

Heb jij wel eens een podcast beluisterd? Heb je wel eens overwogen om audio content in te zetten om jouw boodschap over te brengen? Het is zeker de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken want podcasten kan je enorm veel opleveren!

Een podcast is een soort radioprogramma op het internet. Het is een geluidsbestand wat op elk gewenst moment beluisterd kan worden. Het is Radio On Demand. Veel podcasts zijn te beluisteren via SoundCloud en via iTunes.

Waarom zou ik een podcast maken?

Met het maken van een podcast breng je door jou gekozen onderwerpen afzonderlijk van elkaar onder de aandacht van een breed publiek. Als je goed naar jouw doelgroep luistert en weet aan welke informatie zij behoefte hebben kun je de inhoud van jouw audiocontent daar op afstemmen. Het is dus een prima manier om jouw boodschap te verspreiden. Podcasts kunnen, naast blogs, nieuwsbrieven en video’s een vast onderdeel uitmaken van jouw contentstrategie.

Je luistert een podcast wanneer het jou uitkomt.

Podcasts kunnen gemakkelijk worden beluisterd via de smartphone, desktop, laptop, iPod, tablet. You name it. Het fijne is dat je het bestand kunt downloaden. Je luistert op het moment dat het jou uitkomt. Tijdens het koken, gedurende een (lange) autorit, de avondwandeling met de hond of het wegwerken van een stapel strijkwerk.

Wat valt er dan te beluisteren?

Podcasts kunnen bestaan uit interviews, reportages, discussies, debatten, presentaties, hoorspelen, recensies, reviews en alle mogelijke combinaties daarvan. Een groot pluspunt is dat je ze kunt voorzien van zoekwoorden (tags) zodat onderwerpen goed vindbaar zijn.

Hoe maak ik een podcast?

Dat is afhankelijk van wat je wilt maken. Er zijn ondernemers die hun laatste blog inspreken. Ze bieden hun volgers die geen tijd of zin hebben om te lezen daarmee een doeltreffend alternatief. Voor de meer journalistieke podcasts ga je vooraf op onderzoek uit en stel je draaiboeken op. Tijdens het opnemen van zo’n podcast is het goed om iemand met de regie te belasten en je hebt dan natuurlijk ook een presentator nodig. De presentator leidt de gesprekken en maakt reportages. Je kunt de podcast daarna publiceren en verspreiden. Soms is het nodig om nog wat te monteren voordat de podcast kan worden gepubliceerd. Als jij dat prettig vindt kun je onderdelen waar je niet zo goed in bent uitbesteden. Geef je de productie liever helemaal uit handen dan kan dat natuurlijk ook.

Een podcast als lesmateriaal.

Audio content is bij uitstek geschikt om in te zetten als aanvulling op jouw lesmateriaal. Ben je trainer of coach? Overweeg dan eens om jouw cursisten voorbereidende cases toe te sturen en bied hen na afloop een beschouwende samenvatting aan die ze kunnen beluisteren wanneer ze maar willen. Of geef jouw klanten exclusieve toegang tot de rustgevende meditatie-oefeningen die je in jouw praktijk met ze doet zodat ze daar ook thuis mee aan de slag kunnen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en toepassingen te bedenken. Vast staat dat het waarde toevoegt aan de diensten die jij levert.

Wat heb je nodig?

Een account waar je de audiocontent kunt publiceren: veel mensen maken hiervoor gebruik van SoundCloud en/of iTunes.
Opname-apparatuur: wat je precies nodig hebt is afhankelijk van het soort podcast. Soms kan een simpel microfoontje of je smartphone al voldoende zijn.

Wil je een voorbeeld beluisteren? Wij zijn in januari 2017 gestart met de Klemtoon Media Business Podcast (#KMBP). Klik hier om te luisteren.

Wil je meer weten over podcasten? Heb je hulp, advies of coaching nodig? Klik op de knop hieronder en laat je gegevens achter. Dan maken we snel een afspraak!

Neem contact met mij op

 

Blijf op de hoogte via de Klemtoon Tips. Schrijf je in.

Kom maar op met die tips!

 

Lees ook:

Podcast: verkopen is geen trucje

Podcast: zichtbaarheid is in beeld komen en in beeld blijven.

Heeft jouw website het Doornroosjevirus?

Kitty Joachems

Ik help jou bij het verbeteren van jouw online en offline zichtbaarheid zodat jouw doelgroep weet wie je bent, waar je voor staat en waarom zij voor jou moeten kiezen.